Program


PRVA KOSA GRMEČA SMOLJANA 2010
Nosilac aktivnosti: MZ Smoljana
Mjesto izvršenja: Smoljana, lokacija kod osnovne škole.
Datum: Planira se održavanje zadnje subote u šestom mjesecu (26.06.2010)
Cilj: Održanje tradicije kosidbe , kosačkih običaja i promocija agroturizma, te ukusan spoj sa urbanim načinom življenja.
Program: centralni događaj je takmičenje u ručnom košenju trave u tradicionalnim narodnim nošnjama svoga kraja koje bi počelo u 12 sati sa 15 do 17 finalista. Zainteresovanost kosaca je velika i biće potrebne kvalifikacije. Pokušaćemo sve takmičare sa strane da direktno ubacimo u finale, a domaći (Smoljana) kosci bi predhodni dan kroz kvalifikacije izborili učešće u finalu. Obezbjedili smo pehar za najbolje ocjenjenog kosca, medalje i plakete za prva tri mjesta i novčane nagrade (500 KM za prvo mjesto, 350 KM za drugo i 200KM za treće mjesto).
Takođe ćemo imati konkurenciju podmlatka (do 15 godina) za koje smo obezbjedili medalje i plakete za prva tri mjesta i revijalni dio kosidbe gdje bi svi zainteresovani na zato obilježenim parcelama kosili.
Tokom dana održala bi se i takmičenja u tradicionalnim seoskim igrama (vuča konopca, bacanje kamena sa ramena, kličak, skok udalj sa mjesta i trčanje u vreći).
Dobru suradnju imamo sa klubom ekstremnih sportova „Crni Vrh“ iz Bosanskog Petrovca koji će organizovati biciklističu utrku čiji bi cilj bio na mjestu održavanja manifestacije. Za pobjednike planirane plakete i medalje. I ostale njihove sekcije bi uzele učešće radi povećanja stepena atraktivnosti kroz demonstracije Ninđa boraca, planinarski pohod na Ilinu gredu i let paraglajdera.
Raspisan je konkurs za najbolji likovni rad učenika osnovnih škola na temu kosidbe i za njih bi obezbjedili nagradu od 50 KM.
Gastronomski dio manifestacije bi bio sastavljen od tradicionalnog kosačkog ručka (jagnjeća supa, lešo kuvana jagnjetina, pite, kolačići, omač, sir, kajmak, basa). U duhu dobrog domaćinstva planiramo obezbjediti ručak za goste i učesnike, te 100-tinjak obroka za podjeliti posjetiocima. Oni koji hoće prisustvovati kompletnom ručku moći će kupiti karte sa konzumacijom (po cjeni od 15 KM). Sve će pratiti kulturno-umjetnički program (KUD, pjevačke grupe i sl). Sastavni dio dekoracije scene bi bila izložba starina i etno detalja.
Sastanak poljoprivrednih proizvođača, stručnih ljudi iz Zavoda, te značajnih privrednika iz Kantona bi bio upriličen u učionici osnovne škole na kojem bi uzeli učešće svi zainteresovani za rješavanje problema vezanih za poljoprivredu i turizam.
Planirani efekti: Valorizacija svih resursa i oblikovanje turističkog proizvoda kao „EX YU prvenstvo“ (ostvarili smo kontakte sa organizatorima i takmičarima iz Crne gore, Srbije i Slovenije) sa ciljem valorizacije jedinstva različitosti kao prednost u odnosu na konkurenciju.
-Promocija Smoljane, Bosanskog Petrovca, Unsko- Sanskog kantona i BiH kao ekoturističke destinacije i edukacija lokalnog stanovništva kao davalaca turističkih usluga.
-Promocija starih zanata i rukotvorina.
-Promocija starih seoskih igara.
-Priliv investicija i razvoj ekoturizma.

Коментари

Популарни постови