Nastavak Balkanskog kupa i dogodine

Sledeće godine Balkanski kup će se proširiti sa Češkom i Slovačkom. Zainteresovani i Litvanci, ali mnogo su daleko od Balkana.
U Smoljani dogodine će biti više kategorija:
1. Za trofej Latinović Stanko - Stankela po starim pravilima sa ograničenim brojem učesnika
2. Balaknski kup u pojedinačnoj nkonkurenciji, po evropskim pravilima
3. ekipni Balkanski kup, uz nadogradnju prošlogodišnjeg pravilnika.

Коментари

  1. Драган Љ.Ж: Јовичић30. јануар 2012. 13:16

    Свакако треба ширити број земаља учесница на оваквим такмичењима, али постоји један проблем који трреба претходно рашити јер код нас у Србији се одржава поред Рајца још неколико косидби као сто су Плавинац код Смедерева Буковац код Новог Сада Бусије код Београда У Зубином Потоку на Косову и Метохији као и Војвођанска косидба у Бачком Добром Пољу код Врбаса у Републици Српској има их поред Грмеча и Мркоњић Града и на Романији код Хан Пјеска. у Федерацији веома јака косидба се коси на Купресу. Треба прво сада успоставити контакт са свим организаторима тих косидби а ја се већ неколико година залажем да се органузује екипно такмичење косидби Наравно ту свакако треба укључити и Црногорску косидбу из Пљеваља такође и две косидбе које се одржавају у Словенији То би била једна лига. Која предходно мора да направи првила којих ће се сви придржавати, да одреди и обучи људе који ће примењивати та правила, да јасно свима каже да је то углавном волонтерски посао и да ту нема пара већ само љубав и жеља да се од заборава отргне и сачува косачки занат и обичаји који прате косидбу. Ја знам да календар неби дозвољавао да све косидбе буду домаћини, а било би скупо и напопрно путовати са косидбе на косидбу, али могло би се косити прва у Словенији друга би била У Смедереву трћа на Грмечу четврта на Косаници код Пљеваља и наравно финале би било на Рајцу Јер не треба заборавити да ручно кошење умире и да је на жалост све мање млади људи који уопште желе да узму косу у руке. У сваком случају ја сам спреман да дам свој допринос остварењу ове идеје

    ОдговориИзбриши
  2. Svakako da treba uključiti što više kosidbi i kosaca, ali je nemoguće sve pokriti. Zato smo uzeli princip državnih reprezentacija i jedna država - jedan termin. Mi smo i prošle godine u ekipi imali dvojicu iz M. Grada i dvojicu sa Grmeča. Ove godine ćemo najvjerovatnije uključiti još nekog u ekipu, pa da budemo reprezentativni. Pljevlja svakako da moramo uključiti. Ako neko nemože doći na neko takmičenje imaće nula bodova i neće biti konkurentan za ukupnog pobjednika. Ono što je za sada sigurni da ćemo imati tri takmičenja: Slovenija, Grmeč i finale na Rajcu. Kad bismo još dodali Crnu Goru, po mom mišljenju bi imali jedni prestižno i zanimljivo takmičenje koje bi doprinjelo očuvanju običaja kosidbe i kosačkih običaja, te dobrog druženja.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови