KOSAČKA ASOCIJACIJA

Prijedlog novog pravilnika ekipnog takmičenja
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=1gBYHNnqJuSWwFjed5r9c0Bnv1pOp9PMlgBkDxFCIYWv7h5NRA6apVN8daG8j&hl=sr

U predhodnom linku imate prijedlog novog pravilnika. Molimo vas za primjedbe, sugestije i prijedloge. Prijedlog je preliminarno dogovoren na sastanku u Sloveniji. Ostaje da se sprovede rasprava, usaglase detalji i usvoji novi pravilnik. Sledeći korak je formiranje osnivačke skupštine međunarodne asocijacije na kojoj bi se donio statut, te izabrali organi rukovođenja.

Коментари

  1. pprimjedbE:
    - za raniji start diskvalifikacija
    - bodovanje za ukupni plasman je zbir sa tri takmičenja po principu:
    prvi 10 bodova drugi 8, treći 6, četvrti 5, peti 4,šesti 3, sedmi 2, osmi 1, ostali 0 bodova.

    ОдговориИзбриши
  2. Miroslav Đurđić, Ljig, Srbija28. јануар 2012. 15:19

    - primedba za diskvalifikaciju u slučaju ranijeg starta je na mestu
    - ni u jednom sportu takmičar ne može imati dva vremena za odrađeno
    - kopiranje skijaškog pravila za ocenu kvaliteta pokošene parcele ,gde se najbolja i najlošija ocena briše, umanjuje značaj kvaliteta a favorizuje brzinu čime takmičenje gubi smisao.
    - visina ostatka trave mora biti najmanje 3 cm , da bi parcela konkurisala za bolju ocenu kvaliteta.

    Uz dužno poštovanje predlagačima ovog pravilnika koji traju tek nekoliko godina, u želji za nastavak takmičenja na ovom nivou , predlažem OBAVEZNE konsultacije sa najstarijim i najiskusnijim
    učesnicima i članovima žirija najstarijih kosidbi, i ne putem elektronskih medija već sastankom istih uživo.
    S pozdravom ,
    Miroslav Đurđić , Ljig
    KOSIDBA NA RAJCU
    Učesnik od 1985, u žiriju od 2004.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ste se uključili komentarima. Naravno da je cilj što niže pokositi, ali bez zasjecanja zemlje (a onaj ko zasjeca zemlju brzo će istupiti i nije konkurentan dalje).

      Избриши
  3. Dragan LJ.Ž.Jovičić28. јануар 2012. 18:33

    "Pravilnik takmičenja u kosidbi ručnom kosom"je jdnostavan,prost, lako pamtljiv ali je istovremeno krajnje nedorečen i neupotrebljiv u ovoj vrsti takmičenj. Počeću redom.
    "Preranom startu dodaje se 30 sekundi i tako za svaki prerani start"
    Ova odredba je možda lepo zamišljena ali je nedorečena
    Naprimer ako sva četri takmičara jedne ekipe krnu gotovo istovremeno jedan za drugim oni mogu celu parcelu pokositi za oko tri minuta po ovim pravilima njihova ekipa ima ukupno vreme košenja 3+1,5=4,5 minuta a iskustvo je pokazalo da dobra ekipa koja pravilno vrši izmenu kosača kosi oko 10 minuta ovde se ne daje odgovor šta će biti ako neka ekipa ovako postupi.Dali je na ovaj način dovoljno sankcionisana.
    "Svakoj ekipi vreme mere po dva časomerioca od kojih nesmeju da su obadvojica domaćini.Konačni izračun vremena je prosek vremena (1+1):2"
    Šta će se dogoditi ako jedan "časomerioc" prikaže stvarno i realno vreme npr. 10 minuta a drugi kaže da je njegov sat pokazao samo dva minuta i ako se sabere, a po ovom pravlniku mora, i podeli sa dva hoćeli ta parcela biti pokošena za šest minuta. Ili drugi primer ako jedan prijavi 10 adrugi 16 minuta hoće li realno vreme za tu parcelu biti osam minuta. Svakog takmičara prati po nekoliko članova iz publike koji mere njegovo vreme jer štopericu ima svaki mobilni telefon Ovaj pravilnik ne predviđa kako se zaštititi od zloupotrebe. Takođe odavde se ne vidi koliko će bodova dobiti ekipa koja po ovom pravilniku bude prva koliko druga, treća ili ostale ako ih bude bilo. Visina od pet santimetara je za diskusiju iona se može poštovati ako se radi o parcelama sa detelinom ili veštačkom travom a nikako tamo gde je planinska prirodna trava gde bi košenje na pet santimetara značilo pola ne pokošene livade iskusni kosači to dobro znaju
    Komisija za dolazi na travnjak tek kad je košenje završeno i ne smeju znati koja je ekipa na kojoj parceli kosila. ocenjuju se parcele"
    Lično nemam ništa protiv ali kako sprečitida kad se takmičenje završi da neko od kosača ili od publike ne uđe sa kosom na parcelu i ispravi eventualne propuste koji su nastali kao kao posledica jurenja vremena ili na drugi način
    Brisanjem najbolje i naj lošije ocene svakoj parceli ne bi bilo sporno kad bi imalo više ekipa i više članova žirija ali kod tri ekipe i pet članova žirija je za diskusiju
    sve u svemu pravilnik je nedorečen skoro u svim elementima čak ne predviđa ni način nagrađivanja,dodela diploma medalja zahvalnica itd.

    Dragan LJ.Ž.Jovičić
    Kadina Luka LJig
    Učesnik kosidbe na Rajcu od 1976.godine
    Učesnik mnogih kosidbi u regionu
    Član žirija Kosidbe na Rajcu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svaka čast na komentarima, od velike su pomoći. Sa Vladom se izdogovarajte, pa da stvarno napravimo kvalitetne pravilnike i takmičenja. Što se tiče mjerenja vremena, treba dodati da ako neko vrijeme odstupa nenormalno, da se ne uzima u obzir. Tu može biti razlike četri do pet sekundi maksimalo.

      Избриши
  4. Dragan LJ.Ž.Jovičić28. јануар 2012. 19:13

    Prošle godine je sačinjen jedan pravilnik po kojem se kosilo i takmičilo. Istina pokazalo se da isti ima i malih nedostataka koje bi treballo korigovati ali on u svim elementima nadmašuje ovaj ovde predloženi on jasno precizira sve moguće varijante i sprečava zloupotrebu svake vrste
    Zato sam mišljenja da da što pre treba organizovati jedan sastanak svih prestavnika kosidbi iz Srbije BiH. Crne Gore Slovenije i od drugde ako ih ima gde treba dogovoriti sve detalje oko načina organizovanja kosidbi pravilima košenja licencirati članove ocenjivačke komisije, videti u kom pravcu ići dalje šta je to čemu treba dati prednost dali samo brzini košenja pa da kroz nekoliko godina na parcelama gledamo nabildovane kosače u maijcama sa raznim natpisima i reklamama ili će mo dati prednost kvalitetu a brzinu da ne zanemarimo i da nam na livadama kose kosači odeveni u narodne nošnji kraja iz kojeg dolaze i tako da naj bolji načn nastavimo sa negovanjem tradicije i očuvanju jednog korisnog a nekad od životnog značaja važnog posla. i kvalitetno pokošene livade.Ja za sve ove godine koliko kosim, akosim preko 40 godina, ne mogu da prihvatim da košenje postaje sport jednostavno ono to nije košenje je više od sporta O ovome ipak treba da odlučuju oni koji znaju da kose, kji su nekad kosili i koji sada kose a oni će se lako dogovoriti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve su primjedbe na mjestu. Biće korekcija, ugčlavnom ovih gore pobrojanih. A da treba svaka ekipa da licencira sudije i da se oni sastanu na jednom mjestu i dogovore detalje, to je pod OBAVEZNO.Treba predvidjeti sve, nije teško napisati.

      Избриши
  5. Miroslav Đurđić, Ljig, Srbija6. фебруар 2012. 21:17

    Naslućujem ,ali ne dam sebi da poverujem, u prave razloge da se sa toliko nepoštovanja išutira prošlogodišnji pravilnik kosidbe koja traje 40 godina , na koju je došlo stotine hiljda posetilaca i hiljade kosača koji su po sličnim pravilima bodovani i nikada povređeni već korektno i pravilno nagrađeni. I vi ste prošle godine učestvovali i pobeđivalili po tim istim pravilima koja ove godine iz nekih razloga nevaljaju. Znam da ovo forsiraju Slovenci i lično sam povređen i iritiran njihovim stavom. Čemu to, zašto? Zar nije bilo korektno korigovati neka neslaganja na postojećem pravilniku.
    Pozdrav,
    Đura , Ljig.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Đuro,
      Stvarno neznam šta naslućuješ, ali još jednom ponavljam da je nama stvarno stalo samo do druženja i kosidbe bez ikakvih zadnjih namjera. Stalo nam je do iskrenog partnerstva i ne želimo ništa mjenjati bez potpunog kocenzusa svih. Ali na sastanku u Sloveniji gdje smo prisustvovali nas trojica, dva iz Slovenije i Vlado iz Ljiga prihvaćene su smjernice novog pravilnika. Ja sam mislio da je sve usaglašeno i sada mi je izuzetno žao što imamo problem. Opet predlažem sastanak na kome bi razrješili nesuglasice i nastavili sa partnerstvom.
      Puno pozdrava

      Избриши
  6. Бошко М. Бртанковић13. фебруар 2012. 21:08

    На основу горе прочитаних коментара да се наслутити да постоје одређене несугласице око правилника бодовања овогодишњих такмичења у кошењу.
    Начин на који су се прошле године бодовала одређена такмичења показао се у неким сегментима недоречен и мањкав, али ни у ком случају неисправан или неупотребљив. Првенствено мислим на бодовање у склопу Балканског купа, али исто тако мислим и на Правилник који регулише право учешћа такмичара у појединачним конкуренцијама (Косидба на Рајцу и Прва коса Грмеча - награда Станкела). Овдје би прецизно требало утврдити колико такмичара може учествовати и са којим резултатима.
    Мањкавости, по мени првенствено су се односиле на избор судија и начин мјерења времена и бодовање истог.
    Из претходних коментара, видим да је проблем око бодовања времена тј. брзине и висине откоса. Важећи правилници су употребљиви уз мање корекције, по мом мишљењу.
    Мислим да би се ове несугласице требале убрзо разрјешити на једном састанку, којем би присуствовало више чланова из свих Организационих одбора Манифестација које учествују у пројекту "Балкански куп".
    Наравно, да је Косидба на Рајцу најстарија и са тим ужива одређене привилегије, али исто тако не треба гушити право Манифестација у повоју. Треба знати да се стилови кошења разликују, а како и не би када се ради о три или четири државе (погледајте косе, брусове, стилове кошења и др.).
    Поштујем ставове старијих, исто тако слажем се да косидбу не треба претворити у "обични" спорт, али сви треба да смо свјесни да су такмичења прерасла у "комерцијалне подухвате, који доносе одређен профит".
    Поздрављам све учеснике ове интернет полемике, и слажем се да се проблем једино може рјешити за столом а ово је само начин да се виде "разлике у ставовима", које би требале бити тема предстојећег састанка.
    Бошко М. Бранковић

    ОдговориИзбриши
  7. SVI OVI KOMENTARI SU U REDU ALI IMATI DILEMU IZMEDJU TRADICIJE,I KVALITETA I SPORTA I BRZINE,TU PROFITA, MISLIM DA NEBI TREBALO BITI . MIJENJANJE PRAVILNIKA U SMISLU PRILAGODJAVANJA JEDNIH DRUGIMA JE U REDU ALI NIKAKO NE BI BILO DOBRO DA SE IZGUBI NESTO STO JE VAZILO GODINAMA I CEMU SLUZI OVA MANIFESTACIJA. OCUVANJU TRADICIJE.MISLIM DA BI DOSLJEDNA PRIMJENA POSTOJECEG PRAVILNIKA RIJESILA DILEME.ORGANIZACIONI ODBORI SU OBAVEZNI DA OBEZBIJEDE TAJ DIO.SMATRAM DA JE NAJBITNIJE KVALITET KOSENJA, AKO TAKO NE BUDE,ONDA CE OVA MANIFESTACIJA KRENUTI U SASVIM DRUGOM SMJERU.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma to sve može izgurati jedino entuzijazam. Naravno da u našem potrošačkom društvu priča oko profita je neizbježna. Slažem se da to nesmije preći u sport, pa i sport je profesionalizmom izgubio na izvornom cilju. Ovo treba ostati u domenu njegovanja tradicije, ali se moramo jedni drugima prilagođavati u zajedničkim takmičenjima. Zato smo i odlučili da imamo dvije vrste takmičenja (po evropskim pravilima i po našim tradicionalnim) gdje se boduju isti elementi, ali kod lokalnog takmičenja je više akcenat na nizinu, širinu, podotkos i narodnu nošnju, dok kod evropskog modela je dinamičnost nešto više potencirana. Ja koliko sam vidio Mitu i Đeliju nesmeta ni jedan način ocjenjivanja (KO ZNA ZNA)

      Избриши
  8. Бошко М. Бранковић15. фебруар 2012. 14:20

    Тачно је да традицију треба очувати, али исто тако постављам питање:"Са којим средствима одржати Манифестације, организовати одласке екипа на такмичења, обезбједити минимум смјештајних капацитета гостујућим екипама, уколико се не обезбједе финансијска средтва?", на основу овога манифестације имају одређену зависност од финансијера или спонзора (посебно млађе Манифестације).
    Истина, да је квалитет кошења на првом мјесту и да он не би требао да се изгуби у овом данашњем "индустријско-потрошачком друштву" које захтјева "драстичне" промјене, али и прилагођавања свременим токовима "цивилизацијског запада".
    Наравно, да финансијски дио треба одвојити од такмичарског, али не треба заборавити да сви учесници "Балканског купа" подједнако улажу у одрживост ове Манифестације и да, сходно томе, треба да имају једнако право гласа.
    Још једном понављам, проблеме и недоумице треба рјешавати за столом, а не овако, јер ово нас само удаљава од постојећег Правилника, који је уз мање корекције употребљив за предстојећа такмичења.
    Поздрав.
    Бошко М. Бранковић.

    ОдговориИзбриши
  9. Citajuci gore navedene komentare odredjene stvari mi nisu bas najjasnije.Slazem se da bi pravila trebala biti za sve i da ih se pridrzavamo.Kose su nam razlicite,ali parcele gdje kosimo su priblizno iste.Sad, meni nije jasno kod novog pravilnika kako se to ocjenjuje :sirina maha,brzina kossenja, cistoca parcele.Cemu je tu data prednost? Kako se sta i koliko boduje?Koji se to minimum mora zadovoljiti da bi usao u konkurenciju,ili sse moze prijaviti ko god hoce bez obzira na licni kvalitet u kosenju?Da li je negativno ako je visina maha ispod 5 centimetara?Da li se isto boduje visina maha od 7 cm i od 2cm?To mi je nejasno.Da li se po novom odvojeno boduje brzina od cistoce maha,(mislim na ostrinu)?Ili je tu zajednicka ocjena?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da je jasno da se brzina boduje posebno, a kvalitet posebno. Za brzinu je jasno koliko sekundi toliko negativnih bodova. Za kvalitet je neophodno delegiranje sudija koji bi zajednički utvrdili kriterije. Ono što je sigurno da se ocjenjuje što niže (čistije)- to bolje, ali bez zasjecanja zemlje. Otprilike u konkurenciju ulazi do 5 cm i dobija 5 kaznenih bodova, za 4cm - 4 kaznena , za 3 -3, za dva -dva i za jedan - jedan. To se odnosi na nizinu ako je jednako pokošeno na čitavoj parceli, a ako ima rebranja ili nije potkošeno onda ima još negativnih bodova. Ako je nizina do 1 cm., a mah stvarno čist, bez rebranja i dobro potkošen na svim mjestima nema kaznenih bodova.

      Избриши
  10. U cemu je najveca razlika izmedju novog i starog pravilnika,koje su to razlike koje su dovele do ovih diskusija?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U suštini su razlike što je umjesto pozitivnog negativni način ocjenjivanja i što sad brzina ima nešto veću težinu u ukupnom zbiru. Otprilike pola-pola utiču brzina i kvalitet na ukupan rezultat.

      Избриши
  11. KO ЗНА ЗНА Каже господин Дејан у свом коментару и констатује да ту нема проблема. Међутим ствар је управо другачија овде се ради да се направи правилник такав да може победити она екипа која покоси што брже тако да брзином неутралише квалитет јер неким екипама не одговара фаворизовање квалитета јер код њих је квалитет у другом плану Косидба на Рајцу пре свега фаворизује квалитет и зато се све ове године и залажемо. Напоминјем да је Господин Сладојевић шетоструки победник Рајца и верујте да је ретко кад покосијо нај брже али јесте покосијо брзо. Ником од нас не пада напамет да фаворизујемо било којег косача или екипу.На Рајцу је увек побеђивао најбољи који је морао имати и квалитет и брзину,за ових четрдесет година косидбе углавном су побеђивали косачи са стране, који нису са Раца,јер ако је неко добар њему треба честитати и покушати га победити на ливади а не правити правилник који ће га победити

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma sve konstatacije stoje i principi su isti. Ja mislim da je pravilnik kojim se ocjenjivalo prošle godine najlošiji. Za ostale treba sjesti za sto i na projektovanim primjerima dokazati šta se dobiva, a šta gubi sa kojim prjedlozima.Argumentovano i iz prve ruke treba prihvatati i odbijati pojedine prjedloge.

      Избриши
  12. Мирослав Ђурђић , жири КОСИДБА НА РАЈЦУ23. фебруар 2012. 13:26

    Крај је фебруара, до првог такмичења у Словенији остало је нешто више од два месеца . У дискусијама можемо чути различите предлоге и мишљења али оно око чега је дискусија кренула на овај начин не можемо решити.Пошто иницијатори најновијег " Словеначког правилника" не покушавају организовати нови округли сто у коме ће учешће узети најстарији и најискуснији представници косидби, ове ће дискусије остати мртво слово на папиру а такмичење ће се одржати по већ потписаном и неким учесницама из ЕУ представљеном правилнику. С обзиром , судећи по дискусијама , да се Словенци не оглашавају предпостављам да нису заинтересовани за разматрање наших сугестија на потписани и прављење новог правилника . У том случају ако се ништа не деси по питанју болјег правилника на задоволјство свих учесника , жири КОСИДБЕ НА РАЈЦУ ће у екипном такмичењу судити по прошлогодишњем правилнику .
    Поздрав свим учесницима дискусије.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam se čuo sa Vladom i dogovereno je za kraj mjeseca da će biti organizovan sastanak. Ja sam voljan da dođem bilo gdje da se dogovorimo, a stoji i moj poziv da mi budemo domaćini. U svakom slučaju što hitnije treba sjesti za sto i razjasniti stvari, a sve u interesu kosidbe i kosaca.

      Избриши
  13. najbitnije je da nastavimo promociju manifestacija na ovaj ali i na sve druge nacine u ovim pravilima svakako treba zadrzati dio izvornog inikako pristajati na potpune zaokrete ukolko se svi slazu onda su promjene dobre. stavljati brzinu u prvi plan je lose kvalitet,potkos,cist ma uzimanje trave nakosu su neke stvari koe suse gledale uzsve ovo dolazi brzina nikad prije inikako samo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pažljivije pročitajte predhodne komentare. Mi ovdje isključivo raspravljamo o timskom , štafetnom, takmičenju. Takmiče se reprezentacije zemalja učesnica, a tu imamo različite pristupe. Kad niko nebi odustajao od svoga nebismo imali ni takmičenje. Zato , još jednom ponavljam, mi zadržavamo naše lokalno takmičenje pod nazivom Latinović Stanko - Stankela, a prihvatamo evropski model u drugom djelu takmičenja.

      Избриши
  14. jeli udruzenje grmec imalo kontakte sa federalnim manifestacijama dali su zainteresovani za saradnju u smislu stvaranja zajednicki ekipa u nastupima van bh. jesuli finansije naj veci problem toj saradnji.sobzirom da je finansiranje manifestacija skupo razmisjateli olokanoj zajednici u djelu prijema ekipa sa strane da bi se smanjili troskovi a unaprjedilodruzenje sto je i cijl . mislise na samo njesto gdje se kosi.naravno entuzijazam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kojim federalnim manifestacijama, pa i Smoljana je u Federaciji. Ako imate kakav konkretan prijedlog iznesite. Naravno da smo za svaku saradnju. Lokalna zajednica je uključena. Uostalom , sve se može pronaći na ovim stranicama.

      Избриши
  15. kupreska kosidba ima dugu tradiciju. Da li ima kontakata medju udruzenjima?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naši kosci su učestvovali prošle godine na kupreškoj kosidbi. Mi smo pokušavali zvanično par puta da stupimo u kontakt sa organizatorima, ali nismo uspjeli.U svakom slučaju želimo saradnju.

      Избриши
  16. Драган Љ.Ж.Јовичић28. фебруар 2012. 12:00

    Косидба на Купресу окупља изузетно квалитетне косаче и има дугу традицију, ја сам прошле године покушао да ступим у контак са Хрвацким Домом на Купресу који је и организатор целе те манифестације али на жалост на моје писмо нисам добијо одговор а тако сам желео да на Косидби на Рајцу у такмичењу за Златну косу видим победника са Купреса Косидба на Рајцу сваке године оставља једно такмичарско место за победника са Купреса и он нам је у сваком случају добро дошао. Што се тиче учествовање косача са Купреса у екипном такмичењу то је ствар избора оних људи који праве екипу за такмичење у балканском купу, али ја не бих волео да му будем у кожи јер од тако добрих косача са простора Републике Српске и Федерације треба да направи екипу од четри косач а може да направи шест екипа,па се овде поново потврђује теза за коју се ја залажем да треба екипно такмичење треба организовати као лигу где би се такмичиле косидбе јер их има више: Балкана Мркоњић Град Романија Соколац из Републике Српске Смољана и Купрес из Федерације Грењско и Село из Словеније Прва коса Црне Горе из Пљеваља Плавинац код Смедерева Бусије код Београда Буковац код Новог Сада Војвођанска косидба код Врбаса. Све ове косидбе могле би да се преставе са својим екипама наманње на четри косидбе и наравно завршна манифестација би била на Рајцу Како би се звала та лига или куп или нешто друго ствар је договора организатира косидби које неко треба да окупи

    ОдговориИзбриши
  17. posto vidim da su komentari od ljudi iz rajca zanimame koi su uslovi,kriteriji potrebni da bi se ucestovalo u takmicarskom djelu kosidbe na rajcu.

    ОдговориИзбриши
  18. Драган ЉЖ јовичић29. фебруар 2012. 13:42

    Косидба на Рајцу обухвата такмичење у кошењу у више дисциплина. Прва и нај старја дисциплина је ревијално кошење које сваке године окупља од 50 до 70 косача из разних крајева света који су обучени у народну ношњу краја из којег долазе и то је једини и обавезни услов за учешће под претпоставком да зна и да коси, они косе први то је косачка моба и од њих се бира један који је први међу једнакима косачима а он треба да има лепу ношњу, да лепо коси, да зна да запева, да зна да заигра уз трубаче који сво време прате косце,да лепо изгледа, и да се допадне девојкама. Е такав косач носи титулу ЂИДИЈЕ то је пре свега титула.Он је следеће године домаћин косидбе и предводи косаче у свечаном дефилеу али он не коси у ревијалном делу он је ту газда а коси у појединачном такмичењу за Златну косу
    У надметању за златну косу учествују:сви победници локалних косидби А то су: Балкана, Смоњана, Романија, Смедерево, Зубин Поток, Копаоник, Бусије, Буковац,БД Поље, Пљевља,прошлогодишњи освајач Златне Косе, Ђидија,победник из Словеније Једно место се оставња за такмичара од Косача са Рајца, и два места су у резерви кја су намењена једно за Купрес а Једно за дискреционо право организатора да га уступи неком мимо правила о чему доноси одлуку искњучиво дирактор косидбе.Једноставно то је максимум парцела које се могу добити на том простору.Ако неко од ових такмичара одустане парцела се даје неком од такмичара са Балкне, Пљеваља или неке друге косидбе са стране штоје ствар процене организатора углавном све се парцеле косе.
    Који од косача победи три пута он се проглашава Мајстором Косе и Кошења,и неможе се више такмичити за Златну косу. Косидба на Рајцу
    сада има тројицу косача који су проглашени Мајсторима косе и кошења
    један од њих је Милорад Сладојевић Ђели због кога је ово све и измишњено јер је побеђива шест пута па је претила опасност да косидба изгуби такмичарски дух јер је постало очигледно да је Ђели превазишао тај ниво такмичења.
    Мајстори косе и кошења се такмиче за звање Витеза Косе и Кошења
    прошле године то такмичење није одржано а требало је по први пут да се одржи али Сладојевић није доша.
    Витез косе и кошења постаје почасни грађанин општине Љиг и до краја живота има плаћен боравак на Рајцу у време трајаља косидбе а наравно следују му и друге награде предвиђене правилником

    ОдговориИзбриши
  19. Драган Љ.Ж.Јовичић1. март 2012. 20:57

    Трећи је Газдић ја мислим да се зове Милорад он је родом из Пљеваља али живи у Падинској Скели код Београд. На Рајац је дошао као победник из Пљеваља.Мислим да би требао ове године да коси за екипу Србије у екипном такмичењу јер колико ја знам он у Србији са породицом живи преко 10 година и има српске папире но остаје да се још о томе разговара

    ОдговориИзбриши
  20. Da, da Milorad Gazdić, koliko je on puta pobjeđivao na Rajcu ?

    ОдговориИзбриши
  21. Драган Љ.Ж. Јовичић2. март 2012. 22:08

    Због здравствени проблема а и због неких несугласица које сам имао са бившим директором туристичке организације ја нисам учествовао у косидби од 2000 па до 2006 године и нисам сигуран колико је пута Газдић освајао Златну косу Драган Стевановић има тачну евиденцију али знам да Газдић учествује у косидби од 1997. године и сигурно има три победе на Рајцу има више победа у Смедереву и у Пљевљима

    ОдговориИзбриши
  22. Žao mi je što ne znam cirilice, i da sam tek sada pogledao ove komentare i primjedbe. Neka bude svima jasno, da sloveci ne želimo ni malo pokvariti vašo tradicijo, niti mijenjati vaše ideologije, niti pravilnike, ali želimo da se razvija ta grupna takmičenja, a ako netko u tome ne želi da takmiči, to nije nikakav problem,neka odustane, a pod takvim uslovima, kao što je bilo pojedinačno takmičenje prošle godine mi sigurno u pojedinačnom takmičenju nigde nečemo takmičiti, pa možete svuda imati i dalje takmičenja kao što ste imali do sada i nemojte kriviti nas za pravilnike i ostale stvari koje se prilagođavaju. Toliko hvaljena Kosidba na Rajcu je sigurno največa među nama i ako čemo mi biti krivac za vaše slabije posjete i slično, mi drage volje odustajemo od svega, nama je smetalo jedino što se mjeri širina otkosa i nošnja i boduje. A ostale vaše tradicije vi slobodno održavajte kako želite. Ako bi bilo kojih zamjerki onda bi u prvom redu morale biti sa naše strane, jer jedino sa strane slovenije nitko nije bio u komisiji, jedino mi smo bili bez prava glasa, i tada se zna koliko ste nas poštovali, na žalost. Vaša izlaganja da su takmičari iz toliko država na žalost nikako nisu tačna, jer smo i sami vidjeli tko je odakle. Mi u Sloveniji nikome ne postavljamo uvjete da je pobedio toliko puta i sad više ne smije takmičiti. i još nešto: Kao prvo morate se potruditi da na kosidbi bude trava, a ne slama od trave, jer se te stvari trebajo održavati, njegovati, i pripremati tokom cijele godine, a ne tražiti neuspjehe u nekom trečem. Na žalost nigdje osim kod nas ne vidim da kose mladi ljudi, znači ipak ste po mom mišljenju napravili negde grešku. Toliko - Oskar

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da se i Oskar uključio u diskusiju, sada imamo stavove većine sudionika. Treba sve odvagati i napraviti kompromis, pa valjda smo nešto naučili iz 90-ih.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови