Košnja v Selu 2013

Ovo je kosidba sa kojom je Smoljanac Kecman Mirko - Mito još jednom pokazao snagu i vještinu u kosidbi ručnom kosom. On je osvojio treće mjesto na takmičenju u Sloveniji, tačnije na "Košnji v Selu" u Selu pored Moravskih Toplica. Ovo takmičenje je održano u nedjelju 26.05.2013.godine uz učešće takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske i Slovačke.
Našu ekspediciju sačinjavalo je sedam ljudi i imali smo prijavljene takmičare u konkurenciji seniora, veterana i ekipnoj konkurenciji. Naša ekspedicija je stigla kod ljubaznih domaćina veče prije takmičenja. Na samom početku trebalo se malo okrjepiti domaćim proizvodima sa starim prijateljima na početku ovogodišnje kosačke sezone.

A onda pod šator na večeru i stari dobri međumurski rizling i ,naravno, Krajišku pjesmu.
Takmičari su bili umorni i nervozni pred sutrašnji nastup, pa se brzo otišlo u krevet.Prenoćište je obezbjeđeno na Gradu u renoviranom 800-godišnjem zamku sa 365 soba. Ovaj zamak je u okviru parka prirode "Goričko". Smještaj je bio odličan, duhovi nisu primjećeni, a zamkom se razlegla i pjesma. Dobra kupka i udoban smještaj poslije hladne večeri su bili pravi recept za odmor i prikupljanje energije pred nastupajući megdan.

Sutradan je kapiten pokušao ukrasti snagu od drevnog Zmaja, uhvatio ga je za krijestu i to je puno obećavalo.


Ali da bi snaga Zmaja prešla na ekipu potrebno je bilo iščupati džinovsko stablo iz korjena. Pošto se radi o zaštićenom području prirode nećemo spominjati rezultat čupanja. Đeli je pažljivo motrio da ne naiđe slovenački lugar (mi smo u ekspediciji imali i lugara i lovočuvara).

A onda, dolazak na takmičenje, sve je spremno. Manifestaciju je otvorio župan Moravskih Toplica, g-din Alojz Glavač uz pozdrav domaćina. Poslije defilea kosaca prešlo se na ždrjebanje parcela. Poslije nekoliko godina pokušaja da se utvrdi jedinstven pravilnik partnera i delegiraju sudije za sva takmičenja, ove godine je domaćin odlučio da se takmiči po njihovom pravilniku uz suđenje isključivo domaćih sudija. To je, donekle , izazvalo polemike među gostujućim ekipama. Radi se o različitom pristupu kosidbi i standardizacija bi zahtjevala puno posla, razumjevanja i vremena. Bilo se na dobrom putu da se bar u ekipnom takmičenju dođe do unificiranja, ali izgleda da je ova prilika propala. Možda, drugi put !!!


Pored samog takmičenje pažnju je privlačilo puno detalja.
oldtajmer
 najsavremenija mehanizacija
 ZAVIČAJNI MOTIVI
 ŠATOR
 KAFANA
 ZAJEDNO POD HRVATSKOM I SRPSKOM ZASTAVOM
SUPERVETERANI KOJI KOSE VIŠE OD 80 GODINA, STOGODIŠNJACI.

Poslije žena, gdje je sve oduševila izvjesna Rumunka, na redu su bili veterani, preko 60 godina. Titulu prošlogodišnjeg šampiona branio je naš Kecman Sreto-Žiko. Ždrjeb je odredio parcelu br. 13, trava polegla od nevremena, visoka, teška. Žiko se srčano borio, ali nije uspio odbraniti titulu.

A, onda je poslije takmičenja u motornim kosilicama, juniora i superveterana na red došlo ekipno takmičenje. Akipa je po odluci organizatora smanjena na tri takmičara koji svaki kosi parcelu 2.5m x 10m. Svaki takmičar se posebno ocjenjuje i jedna država može imati više ekipa. Slovenija je prijavila četri ekipe. U konkurenciji 11 ekipa kosilo se u dvije grupe. Prvo su krenuli neparni  1,3,5,7,9 i naš broj 11. U toj grupi naši momci su zabilježili najbolje vrijeme i možemo slobodno reći najbolje pokosili. Međutim, druga grupa je bila grupa smrti, parni su zabilježili pet boljih vremena. Prva tri mjesta na kraju su zauzele tri ekipe Slovenije, a četvrto mjesto je uzela Crna Gora. 

Kako su kosili možete pogledati na predhodnom video snimku. Ovo je tek početak sezone i zabilježena vremena obećavaju odličnu i neizvjesnu takmičarsku sezonu.
Potom je ostalo takmičenje u senirskoj konkurenciji, pojedinačno. Kosi se na parcelama 7m x 7m. Naš Mirko je zabilježio vrijeme 1 minut i 15 sekundi. Orjentaciono , ko misli da može brže, neka se oproba. Sudijska komisija je bila stroga i neumoljiva. Svaku grešku su sankcionisali, a predsjednik je sve pratio svojim budnim okom. Mirko je na kraju osvojio treće mjesto, naša ekspedicija se ipak ne vraća bez pehara.

A, onda ručak, proglašenje najboljih, zajednička fešta i .......
...................i kulturno-umjetnički program koji nije nikad bio bolji. Posebno izdvajamo Sjajno pjevanje Makedonki i igru domaćih djevojaka....


Коментари

Популарни постови