ДАНИ БАСЕ И КРОМПИРА



               Данас 23.09.2015.године у Босанском Петровцу су отворени традиционални, девети по реду „Дани басе и кромпира 2015“ . Ове године је манифестација добила концепт  четверодневне промоције по мјесним заједницама . Централни догађај је 26.09.2015.године у Смољани, на којем ће бити подјељене награде најбољим произвођачима, најуређенијем штанду манифестације, те организован избор за Мисс етно. Све ће бити пропраћено стручним предавањима, културно-забавним програмом и заједничким сељачким ручком.
           Ово је прилика да Босански Петровац промовише своје традиционалне производе, оснаже мала пољопривредна газдинства и рурална економија подигне на виши ниво. Манифестација се одвија под покровитељством општине Босански Петровац и слоганом „Традицијом у будућност“.
              Удружење грађана „Рурални развој“ Дринић је покренуло брендирање ових производа и ово је прилика да се промовишу пројектне активности. Уз подршку амбасаде САД у Сарајеву удружење ће извршити стандардизацију производње „петровачког сирца“ и „петровачке басе“, увести фазу зрење сира, припремити документацију за заштиту изворности, традиционалног угледа и географског порјекла. Партнери на пројекту су: општине Петровац у Републици Српској и Босански Петровац у Федерацији БиХ, те Национални парк „Уна“ и РРС из Дрвара. Жене , произвођачи сира, кроз клуб жена „Грмеч“ покушаће унифицирати производњу, остварити заједнички тржишни наступ и повећати тржишну вриједност.


Као критична тачка је идентификовано праћење хигијенско-здравстве не исправности, те је одржана радионица на ту тему. Учесници радионице  су дали подршку пројектним активностима и изразили спремност за пружање личне и институционалне помоћи приликом инплементације. Том приликом је господин Енвер Рамић,дипломирани прехрамбени технолог, одржао 30-минутну презентацију присутнима.


Коментари

Популарни постови