EKOLOGIJA I TOLERANCIJA



TVOJOM TRADICIJOM DO MOJE TOLERANCIJE
22.04.2014.GODINE U Driniću je obilježen međunarodni dan Majke-Zemlje u okviru projekta „Tvojom tradicijom do moje tolerancije“. Ovaj projekat je djelo neformalne grupe mladih predvođene Bojanom Balabanom, a učestvuju mladi od 14 do 24 godine iz različitih etničkih grupa. Učesnici Srpske nacionalnosti su iz Drinića u Republici Srpskoj, Bošnjaci iz Bosanskog Petrovca u Unsko-Sanskom kantonu i Hrvati iz Drvara u Livanjskom kantonu. Radi se o podprojektu finansiranom od strane ambasade SAD u BiH u okviru projekta „Različitost na dohvat ruke – promocija interkulturalnog dijaloga, tolerancije i razumjevanja u BiH koji implementira udruženje „Eko Leonardo“ iz Priboja.
„Mladi koji žive u sredinama sa većinskim jednonacionalnim življem su, usljed proteklih dešavanja, puni predrasuda prema drugim etničkim grupama. Tek prilikom uspostave bližih odnosa, upoznavanja i razmjene mišljenja se uviđaju sličnosti, tolerišu razlike i uspostavlja jedinstvo različitosti. Razvijanje prijateljstva između mladih ljudi dovodi do neraskidivih veza i prevezilazi najveće barijere“, izjavila je ovim povodom članica neformalne grupe mladih Marija Bulajić.
„Evropi ne trebamo bezlični i slabi, ali sa snažnim identitetom itekako imamo svoje mjesto. Naša snaga je u jedinstvu različitisti“, izjavio je Muhić Emin, učenik 2.razreda gimnazije.
„Naše generacije su svjesne značaja etničke tolerancije i popravićemo greške naših roditelja“, izjavila je Mia Miočević učenica iz Drvara.
Udruženje građana „Ruralni razvoj“ Drinić pružilo je punu podršku neformalnoj grupi mladih u realizaciji projektnih aktivnosti. Ovom prilikom je Dejan Prošič, predsjednik udruženja održao prezentaciju na temu „Ekologija i tolerancija“ . Ostatak radionice je protekao u interaktivnom radu po grupama, upoznavanju i širenju ideja. Sledeći događaj je planiran za 21.05.2014.godine  povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.


Коментари

Популарни постови