JAZAVAC NA VAŠERU BASIRA NA GOSPOJINU

Prije 25 godine prodavao sam kupus po cjeni od 25 DM za vreću , običan semberski kupus koji je prezimio na Čairama, istovremeno imajući dnevnicu od 15 dinara ili 3DM. 

Tada sam puno čuo, a i osjetio na koži, o animozitetima između Ljevčana i Vrovaca, ne shvatajući , onako neosvješten, šta su nacionalni interesi, šta je neoliberalna ekonomija i slobodno tržište.

Edukacija je sve, tada shvatih da nije Ruralni razvoj kohezija, nego kada brat bratu ne da jabuku pojesti, a ovaj njemu za uzvrat ne da šaku žita za slavsku svijeću. nisam skontao da je kohezija animozitet prema Vrovcu iz bosanskog Graova, koji je otvorio kavanu i koji je plaćenik protiv nacionalnih interesa. Nisam shvatio da je to borba sa recidivima prošlosti, da je to prosperitet i da je to ekonomski razvoj. 

20-tak godina poslije nacionalni interes isti, lokacija Vrovina, a vreća kupusa jeftinija. Sada graovljak pjeva kod gazde iz Lijevča, kažu ne može nam niko ništa, a horde graovljaka, drvarčana, petrovčana , glamočaka hodočaste...valjda u ime Petra Kočića, u ime kulture i u ime  SLOBODE za koju se borio.




Коментари

Популарни постови