Xиљадарка на сто

Пребацих на  РТРС 02.01.2024, јутарњи је програм , читам вијест да је почела турнеја 4 скакаонице. Прво се уплаших да се нисмо вратили у сгару годину, а онда опет нека милина кад сконтах да каснимо само четри пишљива дана, наиме турнеја је почела 28.12.2023.године и њемачки дио турнеје је већ завршен. 

Гости су неки електропреносаш Мазало и неки помоћни министар Баштинац, тема обноовљиви извори енергије, израда новог




Закона , однос према инвеститорима и користи од свега за локалне заједнице. КАЖУ:Зашто би неко дозволио прављење електрана ако пренос мора изградити мрежу, па то као мора инвеститор. Наведоше примјер Билеће , као сјајан пројекат сарадње министарства и инвеститора. Кажу, тек када се отвори електрана 40 mW у Калиновику, та локална заједница ће процвјетати. Загушеност мреже је проблем и битне су локације, Херцеговина никако, Босански Петровац је права локација и ту би добро дошло електрана , поготово на средњенапонском далеководу. Тај помоћни министар потврђује став преносаша да заиста инвеститор мора изградити мрежу и предати је у власништво преносаша. Суштина је да локална заједница има од електрана једноктартну добит само од претворби пољопривредних земљишта у грађевинска, то је једнократно, мало и дугорочно са пуно негативних ефеката.  У Босанском Петровцу има 70 захтјева који стоје , наравно да су притисци инвеститора огромни и да преносаш отвара нове могућности изградње на средњенапонском и даље високонапонском далеководу. Сва прича погазује колико држава нема стратегију, колико је просторнопланском документацијом све непредвиђено и колико се све одвија стихијски и према потребама инвеститора. Зашто би неко јасно уредио ову област, зашто би транспарентно у складу са просторним планом и стратегијом развоја електроенергетског сектора објавио јавне позиве, зашто би пружио свима једнаку шансу, ако може процес контролисати уз каву од 10 до  50.000 еврића.??? Зашто омогућити берзанску продају енергије, ако државна мафија може  ухватити монополистички положај, зашто омогућути здраву конкурентност??? Не, него преносаш се боји како ће термоелектрана Гацко, а помоћни министар клима главом. Страшно, катастрофално и сјајно за кафеџије. 

И онда шлаг на торту, дође предаједница синдиката. социјалног партнера са изјавом 'за љубав је потребно троје"....ова бигамија госпође је њена лична ствар и опредјељење, али ме очарао њен оптимизам како је сигурна да ће послодавци свој дио колача дати радницима и како ће хиљадарка на сто. И неће се изједначити чистачица и техничар, већ ће бити платни разреди, па ће техничар имати полаз двије хиљадарке, а инжињер три хиљадарке. ??? Није ни трепнула , ни поцрвенила, ...





Коментари

Популарни постови