ŽAL za Čedom Volaŝem

 Sindikalno organizovanje gubi bit postojanja, a sindikalne organizacije sve manje imaju kredibiliteta kod radnika. 

Ulaskom u 21. Vijek danaŝnja sindikalna glava je ušla u klinč sa dugogodiŝnjim sindikalnim vođom, pokojnim Čedom Volašem, proglasivši ga recidovom prošlosti, prodavačem magle i inertnim fosilom.

Poredeći eru gospodina Volaŝa i današnje glave sindikata, samo možemo konstatovati da je Čedo bio gospodin i da svi parametri uspješnosti se nalaze na njegovoj strani. Po Čedi su tada uperene otrovne strijele, a njegova čast i obraz nisu izdržali , pa nas je napustio sa 63 godine. Danas bi mnogi se pokajali i zatražili oprost, jer današnja sindikalna glava nema ni časti ni obraza, a najmanje rezultata. Jedini njen uspjeh je prosta sindikalna dioba poput ameba ili paramecijuma. A, da, ima i te upravne i nadzorne odbore, ima zlatnog lava za najbolju ulogu u skupštinskoj prestavi i ima najskuplje zmijske čizme

Moderan sindkat se mora okrenuti novim formama i novom načinu angažovanja, a to je organizovanje na nivou lokalne zajednice uz rad na volontetskoj osnovi. Sindikat bi postao važan faktor društvenog , političkog i javnog života lokalne zajednice, a istovremeno ne bi zavisio od poslodavca i obezbjedio bi nezavisno finansiranje. 

Alati su, pravna pomoç, ŝtrajkački fond, psiholoŝka podrŝka i projektno djelovanje. 

Smići se Ranka, pusti balavljenje o reprezantivnosti i glupim pregovorima sa socijalnim partmerima. Smiči se, svakako si odvukla sindikat u trome fosile i svakako prodajeŝ maglu...pa dosta je, zadrži bar malo doatojanstva.





Коментари

Постави коментар

Популарни постови