PRAVI PTSP POŹAR

Udruźenje "Pravi poźar" iz Dervente implementira projekat ovladavanja alatima za borbu protiv PTSP.  Ciljne opštine su: Ključ, Ribnik, Sanski Most, Bosanski Petrovac, Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo, Livno, Mrkonjiĉ Grad i Glamoč, a uĉesnici su struĉne osobe i ratni veterani. Jedan sjajan program koji pomaźe ljudima koji se bore sa ratnim traumama da ovladaju vještinama pomoću kojih ĉe pomoći sebi ili drugima.



Opština Bosanski Petrovac nije obezbjedila učešće stručnih osoba i veterana u ovom mirovnom dijalogu, pa sam preko "derventske veze" saznao i prijavio se za ovaj program. 'Centar za ratnu traumu" iz Novog Sada je nosilac stručnog dijela obuka, a sliĉne aktivnosti u BiH rade već 18 godina. Mentalno zdravlje je jako vaźna karika izgradnje društva, a kod nas se sistemski vrlo malo paźnje posvećuje ovom problemu. Tek kada se dese tragedije upali se alarm i to opet po principu "ad hock" aktivnosti. Mediji źeljni senzacija koriste za svoj medijski rejting, analitičari raznih vrsta iznose svoje kvaziteorije, političari se ograđuju i osuđuju, a struka dobija vruĉ krompir. I onda do nove tragedije, novih senzacija i novih osuda, suštinski bez napretka. Iz tog razloga su ovakvi programi nasušna potreba, ali uz prepoznavanje onih koji donose odluke i ugradnje u sistemski pristup. 




Kada saslušate źivotne priče uvidite da rat nema pobjednika, da svima  donosi zlo , razaranje, bol i smrt. Novi ratovi, nova svrstavanja, nova pregrupisavanja, a borci za mir se etiketiraju kao nacionalni izdajnici ili strani plaćenici. Dokle? Dok oblačite djecu u ratne uniforme i ogrćete ih ratnim zastavama, zamislite se.. ipak mir mora biti univerzalna vrijednost bez alternative. Svi bi trebali imati pravo na mir, a činjenica je da ga nemaju. Nemojmo da nam ONI kroje sudbine kada smo MI veĉina. Ima li poraznije činjenice i imali lošijeg opravdanja da ONi, (a oni su par stotina ljudi na svijetu), upravljaju sa NAMA , (a nas je osam milijardi). I šta radi akademska zajednica i da li je uopšte imamo?





Program se nastavlja. Zainteresovani neka se jave, još nije kasno. 

Коментари

Популарни постови