Муке једног отпремача

 Ја сам лугар, зелена одјела, је пјесма која нам говори о друштвеном статусу и угледу коју су имали шумари некад. Данас је шумарски техничар деградиран,  слабо плаћен, али и распуштен, већином недовољно едукован за интегралан приступ шумарској струци. Шумарски техничари су специјализовани за један сегмент, једну фазу, а они највиспренији се одређују за отпремаче шумских дрвних сортимената.  

Сви отпремача виде као машину за коруптивне радње , сви га осуђују, али радо сједају за исти сто, воде угодне разговоре и склапају пријатељства. 

А отпремач није бити лако, захтјевају се одређене вјештине и алати за савладавање свакодневних проблема. Ни једна тура није иста, сваки пут се отпремач сусреће са новим изазовима и новим проблемима које мора савладати. Нове технологије, интерни контролни поступци, манипулативни вишкови и мањкови, субјективност код мјерења и класирања су фактори који доводе до проблема у евиденцијама, а од отпремача се очекује да све то рјешава. Огрјевно дрво нам већини треба, па дај ко ће отпремати, може ли мало боље, мало више? Када је потребна солидарност на дјелу, помоћ  људима у потреби, када алтруизам треба покаказати на дјелу, онда је ђе си Ђука, Ђе си отпремачу мој. А сутрадн опет загледамо плочице, анализирамо структуру сортимената, име купца, превозника, возача, склапамо мозаике и конструишемо модел коруптивне теорије. Кад кола крену низбрдо, сви се перу, па на отпремача дрвље и камење, колегијалност изостаје, борба за опстанак настаје . Стара пословица каже: отпремач је отпремачу вук, а знамо да би свака шврака да убије вука. 

А гдје су нам руководиоци, а гдје су нам интерне контроле, полицијске структуре, тужилаштва? Па зар конобари и трговци не узимају легално бакшиш, зар се свакодневно не сусрећемо са корупцијом у здравству, образовању, саобраћају, структурама власти и неформалних центара моћи? 

Клетва је бог те у шуму окренуо и сваки посао у шуми је са повећаним ризиком, опасностима које вребају на сваком кораку. Многи људи се јеже шуме и на сликама, а шта мислите, ако вам сваки дан кран се врти око главе, трактор прикрада са леђа, а гране са стабала гранатирају.  Студена ме киша бије , још једна је пјесма која осликава изложеност временским неприликама радника у шуми. Свакодневно се сусрећу са жегама, студенима, сњеговима или прашином, а нису рјетке ни олује и грмљавине. 







Погледајте један дан једног отпремача и добро размислите, из удобности ваше фотеље, прије него олако донесете закључке како шумари само продају богомдано, па ни то не знају. 

Коментари

Популарни постови