BURNOUT

 Sindrom sagorjevanja na poslu je progresivan gubitak energije i smislenosti rada , a nastaje kao posljesica frustracije i stresa. 

Banja Vrućica je bila destinacija na kojoj sam prisustvovao radionici, a Milica i Branislava iz novosadskog Centra za ratnu traumu su približile niz alata sa kojima se možemo boriti protiv ovog stanja. Organizator je udruženje " Pravi požar" iz Dervente, pod pokroviteljstvom  IOM-a. 


Svi smo svjesni značaja mentalnog zdravlja, ali u izgradnji društva ne pristupamo sistemski ovom problemu. Sindrom najčešće pogađa one koji se najviše zalažu na poslu i naravno one najemotivnije. 
Svjetska zdravstvena organizacjja je prepoznala ovaj problem i klasifikovala ga  2019.godine.
Zdravstveni sistem kod nas nije uskladio i ne prepoznaje sindrom, te radnik ne može dobiti bolovanje po tom osnovu. E, ne lezi vraže , u nas postoji  dijagnoza kao tjeskoba poslovnog okruženja. A ta tjeskoba vam se odnosi na degradirane rukovodioce, izabrane zvaničnike poslije isteka mandata i one koji su pod suspenzijom , istragom ili disciplinskom odgovornošću. To vam dođe nešto kao "bijeli hljeb" u crnim
 danima ili AlanFordovskim jezikom rečeno: "bolje živjeti 100 godina u bogatstvu , nego jedan dan u bjedi."
Ŝta to znači za  budzete? Koliki su gubici zbog nerada? Mnogo je pitanja, ima li odgovora? 
Kažu narodu hljeba i igara. 
Uzimanjem "bjela ljeba" , ostavljamo  prostor za "crne igre". 

................nastaviće se.







Коментари

Популарни постови