Blasfemija naŝa nasuŝna

 Blasfemija je iznošenje stavova koji se kose sa ustaljenim dogmatskim stavovima. U mnogim zemljama je kažnjiva, od novčanih do smrtnih kazni, a uglavnom su to zemlje koje svoje zakonodavsvo baziraju na vjerskim zakonima. Sjetimo se vremena inkvizicije , smrtnih kazni u Pakistanu ili Mijanmaru. 


Tako je ustanovljen međunarodni dan blasfemije, na prvu kada pročitate još jedna pošast današnjeg svijeta, izrugivanje sa vjerskim slobodama, slobodama govora i uopšte osnovnim ljudskim pravima. A onda kada se upustite malo u tu materiju, vudite da je strašno da čovjek bude osuđen na smrt samo zato jer je iznio neku sarkastičnu opasku koja nije po volji tamnošnjeg establišmenta. Međunarodni dan bkasfemije je upravo danas, 30.septembra, pa se može reći da danas možete legitimno oplesti po bogu. Šalu na stranu, problem je zaista ozbiljan.

U vrijeme bivše Jugoslavije izgrađivali smo socijalizam i radničko samoupravljanje, kao nov druŝtveni model. Odvojili smo religiju od države, pa su vjerske slobode bile ograničene ili u najmanju ruku nepoželjne. 

Da li je zakon o kleveti  blizak blasfemiji?  Ko su naŝa danaŝnja božanstva? Da li je naŝe društvo dogmatski ustrojeno? 

Danas je legitimno psovati božanstva, pa i ova naša samoproglašena???? Opletimo.

Коментари

Популарни постови