ŠUMA BEZ LOGIKE

























 U svijetu se svake godine posječe 3,5 milijardi m3 drveta, a broj uposlenih radnika se  kreće od zvaničnih 13,7 miliona do nezvanićnih 66 miliona. Samo ovaj podatak otkriva da je sektor šumarstva najneuređenjji privredni sektor. Rast stanovnika na planeti uzrokuje i rast potreba , a ipak imamo konstantan pad radnika u sektoru šumarstva. Jedan dio je uzrokovan uvođenjem mehanizacije, a drugi je smanjen interes za rad , jer se ovi radovi smatraju prljavi, opasni i slabo plaçeni.

Od 2008 do 2016 gidine broj šumarskih radnika u Evropi se smanjio za 18%, a primjer Švedske je eksreman jer je za samo 4 godine broj radnika smanjen sa 100.000 na 10.000. 

Veliki sistemi su transformisani u mala preduzeća , oa tako Evropa danas ima oko 50.000 preduzeća koji zapošljavaju svega 250.000 radnika ili 5 radnika u prosjeku. 

Globalno starenje populacije dovodi i do promjena u strukturi radne snage, pa tako danas imamo preko polovine radnka prekl 50 godina. Da podsjetimo, ranije su ergonomski standardi  smatrali radnika preko 50 godina neproduktivnim i visokorizičnim, jer je podložan  povrjeđivanjima i profesionalnim oboljenjima. 

 Postojeća radna snaga i kod nas postaje neodrživa, a sljed je neispunjenje planova gazdovanja i finansijski gubici. Krajnje je vrijeme da se naučno-istraživački rad usmjeri na iznalaženje modela, rješenja i smjernica od krucijalnog značaja za šumarski sektor. 

Današnji odnos direktnih i indirektnih teoškova je ekonomski i funkcionalno neodrživ. Prihvatili smo FSC standard, a da bismo poslovali po principima ekonomske održivosti, ekološke odgovornksti i društvene korisnosti,  morali bismo usklađivati poslovne akgivnosti sa socijalnim , ekonomskim i tehnološkim trendovima. 

Zagovaranje multifunkcionalnog integralnog sistema gazdovanja , ukidanje glomaznog direkcijskog aparata, formiranje gazdinstava u skladu sa prirodnim , demografskim i infrastrukturnim  potrebama, te fleksibilna organizaciona forma bi doprinjeli konkurentnosti samog sektora. 




Коментари

Популарни постови