PETROVAC KROZ VIJEKOVE

 Bosanski Petrovac ima prirodno i kulturno-istorjjsko nasljeđe koje čeka da bude valorizovano kao turistički potencijal, ali i da postane predmet pažnje svjetske arheološke scene. 

Artefakti u  posjedu Zdravka Samardźije otvaraju teoriju da je na Stražbenici, selo Bukovača,  lokacija Ilirskog grada Serationa. U narednom periodu pokušaćemo podržati Zdravkovu ideju kako bi krenula arheološka ispitivanja ovog lokaliteta i naućna potvrda pomenutih predmeta. Stražbenica je inače veoma zanimljiva sa stanovništva planinarenja, kao inspiracjja umjetnicima i naučnim radnicima. Pisci, slikari, fotografi, su često koristili motive Stražbenice u svojim djelima, a nje ni čudo, jer dominira nad područjem rimskog puta, nameće se svojim strateškim položajem, specifičnom orografijom i bogatom fitocenozom. Ako se pokaže tačna teorija , to bi bilo mjesto  jedne od ključnih bitaka kada su Rimljani sllomili Batonov ustanak, preuzeli dominaciju i sačuvali je sve do petog vjeka nove ere, tj. do propasti  Rimskog carstva. U naselju Bara  miljokaz svjedoči o mjestu raskršća rimskih puteva i stvaranja koridora koji i danas manje više dominiraju u saobraćajnoj infrastrukturi. Prije drugog svjetskog rata, usljed nadmetanja bukovački momci su slomili kameni miljokaz, a nema indicija da je bilo nazočnih Smoljanaca. Samo kilometar dalje,  na Škrakića brdu, je groblje iz doba upada Slavenskih plemena i naseljavanja na Balkan. 

U subotu 09.09.  ćemo za sat vremena proći kroz vjekove, kreirati turistički proizvod koji će biti uvršten u turistićki vodič. Pridružite nam se, budite dio istorije .....












Коментари

Популарни постови