SABOR KRAJIŠKE PJESME


Krajiška pjesma je naš identitet, ali ona izvorna krajiŝka pjesma , a surogat koji danas hara estradom je alat za uništenje kulturnog nasljeđa i identiteta, a ujedno i stvaranje korpusa podobnih i nekritičnih masa. Sličan projekat u onoj veljkoj Jugoslavjje bio je " pastirskj rok" sa Bregom i Dugmetom. Sjetimo se slike  Gorana Bregovića iz JNA i svega onog oko nje , a znamo i koliko je Točak bio bolji gitarista, pametnom dosta. Pa smo u Zlobina vremena imali "Turbo folk" i čitavu tu priču oko pjevaljki i kriminalaca. 

Tako je opština Petrovac - Drinić, u skladu sa strateškim ciljevima pokrenula projekat oživljavanja kulta krajiške pjesme i folklorne baštine. Jedan od alata je bio organizovanje Festivala Krajiške pjesme i smotre folklora. Vrlo brzo je ustanovljen datum, formiran organizacioni odbor, okupljen eminentan žiri za selekciju i ocjenjivanje i pronađen medijski pokrovitelj TV K3 . Prilikom.odabira medijskog pokrovitelja vodili smo računa da ta medijska kuća na jedan profesionalan i nezavistan način prestavi događaj i da i u budućem periodu prati aktivnosti projekta. Nikako nismo željeli politički događaj, već jedan muzički festival koji će postati eminentan i tradicionalan, a njegovaće folklor i izvornu krajišku pjesmu kroz razne vidove aktivnosti. Da ne pričam kako je to misija i odgovornost javnih servisa, ali mi do njih nismo mogli. 

12.06. 2011, okupilo se 15-ak  krajiskih grupa od Nakova i Nevesinja do Petrovca i Drvara, dva folklorna ansabla i jedna solistkinja. KUD "Grmeč" i Osnovna škola Drinić sa puno elana uredili scenu, dekorisali prostor oko scene, te pružili logistiku. Prvi put smo u Driniću vidjeli da kamere snimaju iz više uglova, kamere koje šetaju po šinama i sve je djelovalo vrlo profesionalno. Vladika Hrizostom je dao svoj blagoslov , sve pomno pratio i kao izrazit lokalpatriota navijao za  grupu "Zvuci Vođenice". Prisutno je bilo skromnih 400 posjetilaca, ali koji su sve pažljivo pratili i na svoj skroman način davali mišljenja o kvalitetu izvođenja. 

 I onda,  na misteriozan način nestaju snimci , a medijski pokrovitelj se potpuno povlači.  Sledeće, 2012÷e  Drvar dobija sabor uz valiku medijsku pompu, te podršku i logistiku na zavidnom nivou. O selekciji i kvalitetu ne bih, ali je evidentna masovnost.  Da li je u skladu sa  vizijom, ne znam?  Ostalo je stvar istorije. 






Коментари

Популарни постови