Turizam ili okultizam ?

 Danas je svjetski dan turizma, svim hrabrim ljudima koji su se opredjelili da guraju ovaj način življenja čestitam i želim puno, puno uspjeha. 

Kakva je situacija danas? Imamo malo madraca, a isuviše mudraca, što reče zmaj. A zmaju je vjerovati, pod ualovom da nije o Šipova i da nije Kovač,  jer onda imamo vulgarizam na djelu.

Na zvanićnim stranicama opština Petrovac i Bosanski Petrovac današnji datum nije propraćen, a čitajući  Strategije razvoja ne bi trebalo biti tako. 

Veliko Vrelo, Lovačka kuća, je u vlasništvu šumskog gazdinstva "Oštrelj - Drinić", ima 30-tak kreveta na raspolaganju , a  Cijena spavanja je 27 KM . Opšta ocjena je skromno, dosadno i jeftinije nego kod kuće. 

Čardaklije su jedan primjer porodičnog poslovnog poduhvata koji zavrjeđuje pažnju, privlaći turiste i svjetli je primjer uspješnog turističkog projekta. Prije inflacionog udara i divljanja cjjena , bili su u višem cjenovnom rangu, ali su društveno odgovorno odoljeli  opštem  divljanju cjjena i ostvarili rast prometa. Imaju u ponudi adrenalinski park za mlade, jahanje i skolu u prirodi.  Opšta ocjena je vrlo dobro, privlačno i cjenovno pristupaćno.

Motel No9 je odličan objekat sa odličnom položajnom rentom zbog blizine magistralnog puta. Pruža usluge smještaja i hrane solidnog kvaliteta i prosječnih cijena. 

Kafana " Oštrelj" ili poznata kao kafana " Kod Kove" je objekat kojj vam pruža odličnu hranu u prosječnom ambijentu po jeftinim cijenama. Na žalost na Oštrelju nemamo ponudu smještaja niti dodatnih atrakcja.

Bivše skjalište na Oštrelju je pod koncesionim ugovorom, ali ne radi i nije valorizovan potencijal.

Još je par entuzijasta koji pokušavaju poput Banjaca u Bukovači, Šekija u Driniću, Runića u Gavrićima,Jace u Suvaji i nekoliko poljoprivrednih  gazdinstava (BudiMir, Obradovič, Ćulibrk), koji diverzifikuju aktivnosti, te unikatne ponude  Jeličićeve galerije. S obzirom na potencijal preskromno.

Šansa lokalnog ekonomskog razvoja leži u činjenici da nije valorizovan potencijal prirodnog i istorijskog nasljeđa, pa bi bilo logično da na svjetski dan turizma pozovemo lokalnu samoupravu da svoje programe prilagode podršci potencijalnim pružaocima usluga u seoskom turizmu i ugostiteljstvu. Nadamo se pozitivnim reakcijama, a na nas mogu računati kao na konstruktivne partnere. Opština Petrovac ima opštinsku turističku organizaciju koja ima potencijala i kojoj treba pružiti podršku. Direktorica Branka je pokazala da razumije koncept, da ima potencijal i entuzijazam. Podržimo je i dajmo joj postreka. U Bosanskom Petrovcu je potrebno učmali centar za kulturu reorganizovati i oplemeniti sa referatom turizma. Na žalost nije bilo mjesta za jednu Marijanu koja bi mogla energijom i idejama doprinjeti razvoju turizma.

TC " Klekovača", je projekat koji nam pretstavlja 15.000 noćenja na dnevnm nivou, niz proizvoda i usluga i opštu šansu za približavanje strateškim ciljevima. Od njih je očekivati  promociju, transparentnost i sinhronizaciju sa opštim razvojnim ciljevima lokalnih zajednica... a šta imamo od njih? Aj da vidimo...možda neko i ima...




















































Коментари

Популарни постови