KЛЕКОВАЧА

 Динариди су богати планинама, а планине природним и историјским  насљеђем, па ништа није логичније него да се валоризује у сврху развоја. Позитиван примјер је планинарско друштво "13 рунолиста" из Дрвара, који раде одличан посао. Планинарски дом подно самог врха Клековаче стјециште је разноликих љубитеља природе из свих крајева свијета. Ако то није европска вриједност, ако то није мултикултуралност, ако то није отвореност , онда не знам шта је. Јуче сам био свједок када Њемац хода по жици разапетој између стијена Клеловаче уз помоћ планинара из поменутог удружења. Толико о десанту на Клековачу, Марији са Пркоса, Микином ћебету, Гаврилу и Младој Босни. Било , шта је било, окрећу се млади људи тековинама цивилизације, модерним вриjедностима, али у складу са природом и екологијом. 

Клековача пружа планинарима безброј могућности и изазова, можете стотинама пута пролазити гребенима ове планине, али ћете увјек и изнова проналазити изазове и љепоте, проналазити разлоге да се вратите опет. Мала Клековача је планинарски бисер , који обилује стјенама, литицама, , стазама, планинским ливадама и стјеновитим амфитеатрима за дивење. 

 Посебна прича су флора и фауна Клековаче, гдје материјала има за низ дисертација, научних радова и текстова, али и за дивљење потпуних лаика и фотографа.

Пут гребеном од Мале до Велике Клековаче је нешто што треба осјетити у ногама, нешто што пружа незабораван осјећај, а опет су ту чланови поменутог планинарског друштва који су расјeкли и означили стазу , а требало је напора, труда и времена на претек. Бор кривуљ је запосјео гребен тако да је било немогуће пробити се, али залагањем ових људи, сада је стaза проходна. Чуо сам и да је то нарушавање природне рвнотеже. да има негативне утицаје на природу и слично. Можда има негатививних утицаја, али они су занемарљиви , а зар их немамо приликом изградње цеста, пруга, зграда, па нам сада смета један метар ширине раскресаног бора кривуља? 

А Велика Клековача поред планинарског значајна је и са историјског и социолошког аспекта. Остаци подземних и надземних објеката, изграђена сеста, хелиодром и репетитор,говоре о времену ЈНА, Југославије и социјалистичке револуције, говоре на свој начин, ни добро ни лоше, само свједоче и говоре ...



























































Коментари

Популарни постови